Mogelijk explosief gevonden in Maarssen

22 april 2019 09:41

In Maarssen is een woonwijk deels afgezet na de vondst van een mogelijk explosief. Dat gebeurde even na 08.00 uur.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst kwamen langs om de situatie te beoordelen en hebben het explosief meegenomen. Na een uur werd de afzetting weer opgeheven.

Omwonenden zeggen dat het gaat om een granaat. Het explosief zou op een parkeerplaats in de woonwijk hebben gelegen. De politie kan nog niet bevestigen dat het gaat om een granaat.

Utrecht en Amsterdam

In de nacht van zaterdag op zondag werd ook al een explosief gevonden bij een bedrijfspand in de wijk Overvecht in Utrecht. In diezelfde nacht werd ook bij een coffeeshop aan de Spuistraat in Amsterdam een handgranaat gevonden.

 

Gratis vakantiehuis voor huisartsen die willen waarnemen in Zeeland

22 april 2019 08:07

In de vakantieperiode is het héél erg druk in Zeeland. Op Walcheren verdrievoudigt het bevolkingsaantal door de talloze toeristen die dan hun vakantie aan zee komen vieren. Maar precies op dat moment willen ook de Zeeuwse huisartsen graag met vakantie, omdat ook hun kinderen dan vrij van school zijn. Dus juist als het heel druk is, zijn er minder huisartsen.

Daarom heeft de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCo) een plan bedacht om huisartsen naar Zeeland te lokken. Wie in de vakantieperiode komt waarnemen, mag mét zijn of haar gezin gratis in een vakantiehuis. De vakantiearts mag kiezen voor een zomerhuisje in Vrouwenpolder of een appartement in Middelburg. Beide gratis. Volgens Cora Hubrechsen van ZHCo, kan dat omdat de gemeenten, de provincie en zorgverzekeraars meebetalen aan het project.

"We hebben hier binnen 5 jaar zo'n honderd nieuwe huisartsen nodig", legt Hubrechsen uit. "We moeten dus alles op alles zetten om te zorgen dat die er ook komen. We hopen dat een aantal huisartsen die hier in de komende vakantie komen waarnemen zullen denken: Goh, het is eigenlijk heel erg leuk om in Zeeland te werken. Ik zou hier wel willen blijven."

Intussen heeft een aantal huisartsen belangstelling getoond voor het project, vertelt Hubrechsen. Drie hebben al afspraken gemaakt, twee anderen zijn bijna zover. "Ze zijn nu ook waarnemend huisarts, en geven aan op zoek te zijn naar een vaste stek, en dan is dit een hele goede manier om Zeeland uit te proberen. En er zijn er ook die echt voor het vakantiehuisje komen omdat het bijna onmogelijk is om in de vakantieperiode nog een huis te vinden."

De vakantiehuizen staan in Vrouwenpolder, aan zee, en in Middelburg, voor wie meer van cultuur houdt. Het zijn volledig ingerichte appartementen. De huisarts is in het weekend vrij, en wordt geacht door de week waar te nemen op de huisartsenpost die speciaal voor toeristen is ingericht in Vlissingen.

Er is vervanging nodig voor ongeveer 9 weken, maar de meeste belangstellenden boeken een of twee weken. "Vakantieartsen krijgen voor de hele periode bleek niet haalbaar", zegt Hubrechsen. "De meesten willen een of twee weken. En eigenlijk vinden we dat ook wel leuk. Want zo krijgen we de kans om méer huisartsen te laten zien hoe het is om in Zeeland te werken. En dus hebben we meer kans dat er een paar bij zijn die het zo fijn vinden dat ze willen blijven."

Ze laat het vakantiehuis in Middelburg zien. Het is een prachtig gerestaureerd pand in een voorname straat. De Abdij, met de rustige binnenhof en het Zeeuws museum zijn vlakbij. Net als de imposante Markt met het Middeleeuwse stadhuis en de vele terrassen. "We hebben hier écht iets te bieden", zegt Hubrechsen. "Alleen moeten huisartsen dat nog ontdekken."

Huisartsen die aangeven dat ze willen komen vervangen, krijgen behalve het vakantiehuisje daarom ook heel veel informatie over Zeeland. En omdat ze vaak een partner hebben die als ze in Zeeland gaan werken en wonen óók werk nodig heeft, krijgt ook die partner hulp. De huisartsen hebben samen met de gemeenten en de zorgorganisaties de krachten gebundeld en vragen welke baan de partner zoekt.

"We zeggen tegen de partner: vertel ons welke baan je nodig hebt, en we gaan die voor je vinden", zegt Hubrechsen. "En dat lukt. Ik heb ook wel eens voorgesteld om een datinglijn op te zetten voor vrijgezelle huisartsen. Dan konden we hier in Zeeland een leuke Zeeuwse partner zoeken, want die zijn er natuurlijk genoeg. Maar dat plan heeft het niet gehaald", zegt ze lachend. "Dus nu zoeken we gewoon werk voor die partner. Dat is een stuk eenvoudiger."

 

Wekdienst 22/4: dodental Sri Lanka op 290 en kampioenswedstrijd FC Twente

22 april 2019 07:18

Goedemorgen! Het is Tweede Paasdag, dus traditioneel druk bij de woonboulevards en tuincentra. Verder kan FC Twente vandaag kampioen van de Eerste Divisie worden. En in Sri Lanka gaat het onderzoek door naar de bloedige aanslagen van gisteren.

Het weer: Tweede Paasdag verloopt zonovergoten. De temperatuur loopt op naar 21 tot lokaal 26 graden. Op de Wadden is het een paar graden koeler. De wind blijft oostelijk en matig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Sri Lanka zijn veiligheidsmaatregelen van kracht na de aanslagen van gisteren en het onderzoek gaat door. Er zijn gisteren 24 verdachten aangehouden, maar veel is nog onduidelijk. FC Twente kan vandaag kampioen van de Eerste Divisie worden. De Enschedese club speelt in een uitverkochte Grolsch Veste tegen de beloften van AZ. En het is World Earth Day. Op evenementen over de hele wereld wordt aandacht gevraagd voor de problematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering.

Wat heb je gemist?

Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen tot 290. Volgens lokale autoriteiten zijn er bij de aanslagen zeker 500 mensen gewond geraakt. De politie heeft inmiddels 24 mensen aangehouden, maar het is nog niet duidelijk welke groepering erachter zit.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In het onderzoek wordt ook gekeken of er adequaat is gehandeld door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten; de premier van Sri Lanka zei gisteren dat er aanwijzingen waren dat er een aanslag op handen was.

Ander nieuws uit de nacht:

Op de A1 ter hoogte van Deventer zijn vanmorgen vier doden gevallen bij een eenzijdig ongeluk. Een auto is tegen een portaal gebotst en daarna in brand gevlogen. Door het ongeluk is de snelweg vanaf Hengelo richting Apeldoorn volledig afgesloten. In Canada zijn de lichamen gevonden van de drie bergbeklimmers die sinds woensdag vermist werden in het Canadese deel van de Rocky Mountains. De drie alpinisten, David Lama (28), Hansjörg Auer (35) en Jess Roskelley (36) werden overvallen door een lawine, toen ze op weg waren naar de top van de ruim 3000 meter hoge berg Howse Peak. De twee mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij de dood van een Noord-Ierse journalist zijn vrijgelaten. Volgens de politie worden ze ook niet vervolgd. De 29-jarige journaliste Lyra McKee werd afgelopen week doodgeschoten tijdens rellen in het Noord-Ierse Londonderry. In Liessel in Noord-Brabant heeft brand gewoed in een appartementencomplex. Volgens de brandweer zijn daarbij drie personen lichtgewond geraakt. Het pand aan de hoofdstraat telt negen appartementen.

En dan nog even dit:

In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een high-tech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal geen wc-papier te gebruiken. Ruim 80 procent van de Japanse huishoudens heeft zo'n wc. Ook in Nederland komen er steeds meer.

De 29-jarige Tom uit Amsterdam ontdekte de douche-wc tijdens een reis naar Zuid-Korea en heeft er sinds kort zelf een. "Het is gewoon een fijne sensatie, het water is verwarmd, de bril is verwarmd, je spoelt alles schoon, hij föhnt je droog, je veegt één keer om te controleren en je bent klaar."

Fijne dag!

 

Steeds vaker billen afvegen op z'n Japans: met water in plaats van papier

22 april 2019 07:06

In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoon spoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal niet te vegen met wc-papier.

Ruim 80 procent van de Japanse huishoudens heeft zo'n ding. In Europa is Zwitserland voorloper op dit gebied: van alle nieuw geïnstalleerde wc's is daar nu rond de 7 procent een douche-wc.

Ook in Nederland stijgt nu de populariteit van dit sanitair, vaak Japans toilet, douche-wc of bidet-wc genoemd. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij verschillende verkopers en fabrikanten.

Kleine markt, maar stijgt flink

"Wij verkopen en installeren zulke wc's al zeven jaar", zegt Roy Hakker van sanitairwinkel Frisse Bips. "De eerste pakweg vier jaar ging het langzaam. Maar de laatste paar jaar gaat het steeds beter. Ik schat in dat de verkoop in de gehele markt nu zo'n 15 procent per jaar stijgt en wij zitten daar nog een stuk boven. Het blijft nog wel een kleine markt."

"Ik zie een enorme versnelling", zegt Richard Scheps van Bidetdouche. "De afgelopen twee jaar verkopen wij er steeds 3 keer zoveel als het jaar ervoor. Het is nog niet doorgebroken, maar wij zien wel een toename in de bekendheid en interesse."

Fabrikanten als Grohe en Geberit beamen dat. Hoeveel ze verkopen willen ze niet zeggen, vanwege de concurrentiegevoeligheid. Er zijn dan ook geen harde cijfers over hoeveel douche-wc's er in Nederland precies zijn. Grohe schatte in een rapport uit 2017 dat het er toen ruim 8000 waren, zowel van henzelf als van andere fabrikanten. Dat is ongeveer 0,1 procent van alle huishoudens. Het percentage zal nu iets hoger liggen.

Eigenaren zijn enthousiast

De 29-jarige Tom uit Amsterdam ontdekte de douche-wc tijdens een reis naar Zuid-Korea en heeft er sinds kort zelf een. "Het is gewoon een fijne sensatie, het water is verwarmd, de bril is verwarmd, je spoelt alles schoon, hij föhnt je droog, je veegt één keer om te controleren en je bent klaar."

Hij was 350 euro kwijt aan een model uit Korea, dat bestaat uit een wc-bril die je bovenop je bestaande toiletpot kunt monteren. De bril heeft een aansluiting op elektriciteit en water nodig.

Ook de 42-jarige Linda Duits heeft er een, sinds ruim twee jaar, aangeschaft na een reis naar Japan. "Elke dag ben ik er weer blij mee", zegt ze. "Als ik een keer op werk of ergens anders moet poepen dan mis ik 'm ook heel erg. Dit is zo veel hygiënischer, vegen met papier is echt vies."

"Wat dat betreft zijn we eigenlijk achterlijk hier in Europa", vervolgt ze. "In andere delen van de wereld zijn ze ons stappen vooruit met het gebruik van water om je kont schoon te maken. Maar wij zijn nou eenmaal gewend om het met papier te doen. Zo'n douche-wc is ook wel een investering, maar het is het waard wat mij betreft."

Linda betaalde ruim 700 euro, inclusief installatie, ook voor alleen een wc-bril. Er moest wel een stopcontact op haar toilet geïnstalleerd worden. Een hele toiletpot met geïntegreerde douche is vaak een stuk duurder, al snel rond de 2000 à 3000 euro.

Zowel Tom als Linda merken veel interesse bij vrienden en kennissen. "Er zijn vrienden langsgekomen om een testronde te doen", zegt Tom. "Ik had gedacht dat mensen me belachelijk zouden maken, maar ik krijg vooral jaloerse reacties. En mijn ouders willen er ook een."

"Meemaken is willen hebben", aldus Linda. "Bijna iedereen die het bij mij thuis uitprobeert is er enthousiast over. Maar mensen zien het nog wel als een luxeproduct. Twee vrienden hebben er daadwerkelijk een genomen, nog meer vrienden willen er een."

Waterschappen: prima als het leidt tot minder vochtige doekjes

De waterschappen, die het rioolwater in Nederland zuiveren, zouden het prima vinden als meer mensen hun billen met water gaan schoonmaken. "Als dat leidt tot minder gebruik van vochtig toiletpapier, dan zou dat echt een verbetering zijn", aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen.

"Gewoon wc-papier kunnen wij goed verwerken, dat verpulvert in water. Maar die vochtige doekjes lossen niet op en dat leidt tot verstoppingen. Gemeenten en waterschappen zijn jaarlijks enkele tientallen miljoenen kwijt aan het verhelpen van verstoppingen door vochtige doekjes, luiers en wat men allemaal nog meer doorspoelt."

Met een douche-wc gebruik je wel iets meer water en elektriciteit, maar minder wc-papier en vochtige doekjes.

Ook voor je gezondheid kan het beter zijn om na het poepen te spoelen in plaats van te vegen, vertelt chirurg Martin Lutke Holzik van de Ziekenhuisgroep Twente. Hij is gespecialiseerd in aandoeningen rond de anus. "Zo'n waterstraaltje irriteert toch minder dan al dat geschuur met papier. Mensen kunnen er zeker baat bij hebben."

 

Vier doden bij eenzijdig ongeval op A1 bij Deventer

22 april 2019 06:55

Op de A1 ter hoogte van Deventer zijn vanmorgen kort na 06.00 uur vier mensen om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeval. Een auto is tegen een portaal met matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk en naar de identiteit van de slachtoffers:

"Het is een zeer tragisch ongeval", zegt een woordvoerder van de politie. "We weten niet hoe de auto van de weg is geraakt en tegen het portaal is gereden, dat zijn we aan het onderzoeken." Ook is de politie nog bezig met het identificeren van de slachtoffers.

Door het ongeluk was de snelweg in de richting Apeldoorn afgesloten, maar twee rijbanen zijn inmiddels weer vrijgegeven. De afrit Deventer-Oost is dicht en dat zal naar verwachting nog wel enige tijd duren.

Staphorst

Op de A28 was vanmorgen ter hoogte van Staphorst ook een eenzijdig ongeval. Een auto raakte door nog onbekende oorzaak de vangrail, sloeg over de kop en kwam in de berm terecht. Daarbij kwam de bestuurster, een 19-jarige vrouw uit Deventer, om het leven. Een 24-jarige vrouw uit Leiden raakte gewond.

 

Dodental aanslagen Sri Lanka gestegen naar 290

22 april 2019 05:13

Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka is volgens officiële cijfers opgelopen tot 290. Wie er achter de aanslagen zit, is onduidelijk. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

De aanslagen zijn gepleegd door zeven zelfmoordterroristen, zegt een bron uit regeringskringen. Deze forensische expert baseert zich op een analyse van gevonden lichaamsdelen van de daders. Hij zegt dat twee zelfmoordterroristen verantwoordelijk waren voor de aanslag op het Shangri-La Hotel. De aanslagen op de andere hotels en kerken zouden zijn gepleegd door telkens één zelfmoordterrorist.

De politie heeft 24 mensen aangehouden, die allemaal uit Sri Lanka afkomstig zijn. Onderzocht wordt of ze banden hebben met buitenlandse terroristische organisaties en op welke manier ze betrokken waren bij de aanslagen.

Zwarte Zondag

Gisteren zei de minister van Defensie dat binnen de politie tien dagen geleden is gewaarschuwd voor aanslagen op kerken. Die zouden worden beraamd door een radicale islamitische groepering, National Thowheeth Jama'ath (NTJ).

De NTJ wordt verantwoordelijk gehouden voor het vernielen van boeddhistische beelden, vorig jaar. Maar de berichten over de betrokkenheid bij de aanslagen van gisteren zijn niet bevestigd.

De kranten in Sri Lanka spreken van een Zwarte Zondag van terreur.

Onder de doden van de serie aanslagen zijn ten minste 35 buitenlanders, onder wie een Nederlandse. Ook zijn er slachtoffers uit onder meer Japan, Denemarken, Groot-Brittannië en Turkije. Bij de aanslagen zijn voor zover nu bekend zo'n 500 mensen gewond geraakt.

In het onderzoek naar de aanslagen wordt ook meegenomen of er adequaat is gehandeld door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De premier van Sri Lanka zei gisteren dat er aanwijzingen waren dat een aanslag ophanden was.

Gelijktijdig

Er zijn gisteren zeker acht explosies geweest, waarvan twee in kerken en vier in hotels in de hoofdstad Colombo. Ook een derde kerk in het noordoosten van het land was doelwit van een aanslag.

De ontploffingen deden zich vrijwel gelijktijdig voor. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de kerken, waar op het moment van de aanslagen Pasen werd gevierd. Gisteravond is in de buurt van het vliegveld van Colombo nog een explosief gevonden door militairen die de weg naar de stad vrijmaakten voor president Sisirena, die vandaag terugkomt uit het buitenland. Ze hebben het gecontroleerd laten ontploffen.

Sociale media

Er is vandaag veel minder verkeer dan normaal in Colombo. Grote hotels en het zakendistrict worden bewaakt door zwaarbewapende militairen. De regering heeft de toegang tot sociale media zoals Facebook, WhatsApp en Instagram geblokkeerd. De autoriteiten zeggen dat ze willen voorkomen dat er nepnieuws wordt verspreid. Vanavond wordt er, net als gisteren, weer een avondklok ingesteld.

Veel westerse landen hebben hun reisadvies voor Sri Lanka aangescherpt. De VS waarschuwt dat terroristische groeperingen in het land elk moment aanslagen kunnen plegen op onder meer toeristische plekken, drukke wegen, winkelcentra, hotels, kerken en vliegvelden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat er een avondklok geldt en dat vliegen extra tijd kost, maar het wordt niet ontraden om naar Sri Lanka te gaan.

Bekijk hier het overzicht van de gebeurtenissen van gisteren:

 


Copyright © 2006-2019 - www.ramonpieper.nl