Israëlisch leger erkent burgerdoden bij distributiepunten Gaza

01 juli 2025 03:02

Het Israëlische leger erkent dat Palestijnse burgers zijn omgekomen en gewond geraakt door Israëlisch vuur in de buurt van distributiepunten in de Gazastrook. Dat melden verschillende Israëlische media, waaronder The Times of Israel.

Volgens het leger hebben militairen alleen geschoten wanneer zij zich bedreigd voelden, bijvoorbeeld toen tientallen mensen buiten de aangewezen routes of buiten de openingstijden het gebied naderden.

De distributiepunten worden beheerd door de omstreden Israëlisch-Amerikaanse organisatie GHF. Het is de enige hulpleverancier die van Israël mag opereren in het overgrote deel van Gaza. Sinds de organisatie eind mei daarmee begon zijn er volgens de woordvoering van Hamas minstens 549 Palestijnen doodgeschoten terwijl ze een uitgiftepunt probeerden te bereiken. De VN noemt een dodental van "meer dan 400".

'Tragische incidenten'

Het Israëlische leger spreekt over drie "tragische incidenten" waarbij een aantal mensen door het vuur is geraakt. Exacte aantallen worden niet genoemd. Er werd volgens het leger geschoten in een poging te voorkomen dat Palestijnen bepaalde zones rond de hulppunten zouden bereiken.

Israël erkent dat het "niet had hoeven gebeuren" en zegt dat het niet de bedoeling was om burgers te raken. Om incidenten in de toekomst te voorkomen zegt het bezig te zijn met het verbeteren van de infrastructuur en de communicatie rond de hulpposten. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de incidenten.

Opdracht om te schieten

Vorige week meldde de Israëlische krant Haaretz op basis van gesprekken met Israëlische militairen dat de militairen opdracht krijgen om te schieten op Palestijnen bij de distributiepunten in de Gazastrook. Ook als ze geen bedreiging vormen.

Tegen de krant zeiden verschillende militairen en officieren dat het leger op mensen vuurt die buiten openingstijd nog in de buurt zijn van distributiecentra. "Het is een plek geworden met eigen regels. Het verlies van een mensenleven betekent niets. Het is niet eens een 'ongelukkig incident', zoals ze vroeger zeiden", zegt een reservist die tot vorige week actief was in het gebied.

Voordat Israël GHF toeliet in de Gazastrook, liet het maandenlang geen enkele vorm van hulp toe in het gebied. Onder meer door druk van de VS en andere bondgenoten werd er wat hulp toegelaten. Verschillende hulporganisaties waarschuwen dat de hulp van GHF bij lange na niet genoeg is voor wat de bevolking in Gaza nodig heeft.

 

Drie cartoonisten opgepakt in Turkije om Mohammed-cartoon

01 juli 2025 01:42

De Turkse autoriteiten hebben drie cartoonisten opgepakt vanwege een cartoon van de profeet Mohammed. Het drietal werkt voor het Turkse satirische tijdschrift LeMan.

Op de cartoon lijken profeet Mohammed en Mozes, een van de belangrijkste figuren uit het Jodendom, elkaar de hand te schudden en zichzelf voor te stellen. Ze doen dat boven een stad die wordt gebombardeerd.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken noemt de afbeelding een "walgelijke tekening". "Ik vervloek degenen die proberen verdeeldheid te zaaien door karikaturen van onze profeet Mohammed te tekenen", aldus Ali Yerlikaya.

'Verkeerd geïnterpreteerd'

De hoofdredacteur van LeMan zegt dat de afbeelding verkeerd is geïnterpreteerd. "De naam Mohammed is een van de meest gebruikte namen ter wereld door moslims die de profeet eren. De cartoon beeldt de profeet niet af en is niet getekend om religieuze waarden te bespotten", zei hij. "Wij zouden nooit zo'n risico nemen."

De hoofdredacteur spreekt van een lastercampagne en roept de autoriteiten op om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. De cartoonisten worden verdacht van het aanzetten tot haat.

Het afbeelden van de profeet Mohammed, in de islam de belangrijkste boodschapper van God, ligt voor sommige strenggelovige moslims gevoelig.

 

Politie start onderzoek naar optreden van Bob Vylan op Glastonbury

30 juni 2025 23:18

De Britse politie is een officieel onderzoek gestart naar het optreden van de Britse rap-punkgroep Bob Vylan op het festival Glastonbury. De politie onderzoekt er uitspraken zijn gedaan die strafbaar zijn.

Tijdens de show van afgelopen zaterdag riep zanger Bobby Vylan: "Free, free Palestine" en "Death, death to the IDF" (dood, dood aan het Israëlische leger). De Britse premier Keir Starmer heeft de uitspraken van Bob Vylan veroordeeld en noemde het "afschuwelijke haatzaaiende taal".

Volgens Chris Philp, de Britse schaduwminister van Binnenlandse Zaken is het "duidelijk" dat de zanger van Bob Vylan "aanzet tot geweld en haat" en dat hij vervolgd moet worden. In een bericht op sociale media roept hij de politie ook op de BBC te vervolgen omdat de omroep volgens hem "ook de wet lijkt te hebben overtreden."

Live uitgezonden

De BBC zond het optreden live uit, als onderdeel van hun verslaggeving van het festival. "Onze nationale omroep zou geen haatdragend materiaal moeten uitzenden dat bedoeld is om geweld en conflicten aan te wakkeren", schrijft Philp. De beelden van het optreden zijn zondag door de BBC offline gehaald.

De omroep zegt vandaag in een verklaring te betreuren dat de live-uitzending niet meteen werd gestopt. "De antisemitische gevoelens die Bob Vylan uitte, zijn volstrekt onaanvaardbaar en horen niet thuis op onze zender."

'Ik zei wat ik zei'

In een bericht op sociale media zegt de zanger van Bob Vylan dat hij is "overspoeld" met berichten van "steun en haat". Ook schreef hij dat het belangrijk is dat mensen zich uitspreken voor verandering, zonder direct te verwijzen naar het optreden van zaterdag. "Ik zei wat ik zei", stond bij het bericht.

De band zegt over maatschappelijke kwesties te rappen, zoals racisme, politiegeweld en homofobie. Het Londense rap-duo stond eerder onder meer op podia van festivals als Coachella en Pinkpop en heeft op 12 september een optreden gepland in Paradiso in Amsterdam.

In oktober en november zou Bob Vylan op tournee zou gaan in de Verenigde Staten, maar het duo is niet meer welkom. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hun visa ingetrokken. "Buitenlanders die geweld en haat verheerlijken, zijn niet welkom in ons land", schrijft viceminister Landau.

Ook onderzoek naar Kneecap

De Britse politie is ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het optreden van de Ierse rapgroep Kneecap. De rapgroep sympathiseerde tijdens Glastonbury met een onlangs verboden pro-Palestina-actiegroep.

Voorafgaand aan het festival zei de premier Starmer al dat hun optreden "niet gepast" omdat de groep "bedreigingen uit". "Er is geen excuus voor hun afschuwelijke haatdragende taal."

Kneecap-lid Liam O'Hanna is in Groot-Brittannië aangeklaagd voor terrorisme, omdat hij Hezbollah zou hebben gesteund door bij een optreden een vlag van de beweging te laten zien. De groep zelf spreekt de beschuldiging tegen.

 

Dode bij ongeluk op A9 bij Badhoevedorp

30 juni 2025 23:06

Bij een aanrijding op de A9 bij Badhoevedorp tussen een vrachtwagen en zeker twee personenauto is iemand om het leven gekomen. Een aantal mensen raakte gewond.

Het ongeluk gebeurde rond 19.30 uur. Volgens NH botste de vrachtwagen op de personenauto, waarna er brand uitbrak. Het dodelijke slachtoffer zat in de personenauto, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland tegen de regionale omroep.

Beide voertuigen vlogen in brand:

Rookwolken waren in de wijde omgeving zichtbaar. Brandweerwagens, ambulances en een traumahelikopter werden ingezet.

Na het ongeluk werd de snelweg is ter hoogte van Badhoevedorp in beide richtingen afgesloten en het verkeer omgeleid.

 

Keijzer probeert strengere asielwetten alsnog over de streep te trekken

30 juni 2025 22:42

Demissionair minister Keijzer (Asiel) doet een laatste poging om de Tweede Kamer te overtuigen dat ze moet instemmen met de strengere asielwetten. In een Kamerbrief probeert ze vanavond met name het CDA en de PVV tegemoet te komen, de twee partijen die nodig zijn om de wetten de eindstreep te laten halen.

In de brief erkent ze dat het voor de IND erg moeilijk is om de nieuwe regels allemaal tegelijk in te voeren. Dat was tijdens het debat ook de kritiek van het CDA. Keijzer schrijft dat ze met de IND heeft overlegd en heeft afgesproken dat het nieuwe stelsel, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen vluchtelingen die asiel aanvragen vanwege een persoonlijke dreiging en anderen die vluchten voor oorlog en geweld, nu gefaseerd mag worden ingevoerd.

Tegelijkertijd constateert ze dat er nog steeds de noodzaak is om zo snel mogelijk het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt te laten afnemen, iets waar ook de PVV op hamert. Volgens Keijzer is de IND ermee akkoord om de strengere regels voor nareizigers wel al vanaf begin volgend jaar toe te passen, "ondanks de voorkeur van de IND om het niet doen". Eerst in kleine aantallen, maar steeds verder uitbreidend.

Onder de nieuwe wet mogen mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld hun familieleden pas over laten komen als ze zelf al twee jaar een verblijfsvergunning hebben, een inkomen verdienen en een woning hebben.

Balans

"Het kabinet heeft een balans gezocht tussen het maatschappelijk belang om zo snel mogelijk de asielstroom beheersbaar te maken, de asielopvang te verlichten en de uitvoerbaarheid voor de IND behapbaar te houden", schrijft de BBB-minister. Er komt ook nog een 'uitvoeringstoets' "om nog beter zicht te krijgen op de concrete invoering van het tweestatusstelsel in de systemen en procedures". Als daar een ander beeld uit komt, kan de timing nog worden aangepast.

Toch is het de vraag of het CDA en de PVV in deze brief voldoende toezeggingen zien om uiteindelijk voor de wetten te stemmen. Het CDA wil de hele invoering een paar maanden opschuiven om de invoering succesvol te laten verlopen.

De PVV vindt dat er helemaal niets afgezwakt mag worden aan de voorstellen die oorspronkelijk zijn geschreven door PVV-minister Faber. De invoering uitstellen zou zo'n afzwakking zijn.

Deze week, de laatste week voordat de Tweede Kamer op reces gaat, staat de stemming over de wetsvoorstellen gepland. Als de PVV tegenstemt, is er geen meerderheid voor de wetten. Als de partij van Wilders de plannen wel steunt, dan is het stemgedrag van het CDA in de Eerste Kamer waarschijnlijk bepalend voor de uitkomst.

 

WHO verklaart Suriname als eerste land in Amazone malariavrij

30 juni 2025 22:40

Suriname heeft als eerste land in de Amazone het certificaat 'malariavrij' ontvangen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land heeft aangetoond dat er sinds september 2021 geen malariagevallen op Surinaams grondgebied zijn geweest. Ook is het land volgens de WHO redelijkerwijs in staat om te voorkomen dat de ziekte opnieuw oprukt.

"Deze historische mijlpaal volgt op bijna zeventig jaar toewijding van de Surinaamse regering en bevolking om de ziekte uit te bannen", schrijft de organisatie in een persbericht. Malaria is een infectieziekte die zonder behandeling ernstig kan verlopen en zelfs tot de dood kan leiden.

De Surinaamse overheid werkte al sinds de jaren 50 aan het uitbannen van malaria. Door het gebruik van pesticiden en een betere behandeling van de ziekte lukte dat in de kustgebieden, waar het overgrote deel van de bevolking woont, relatief snel.

In het dichtbegroeide binnenland van Suriname was dat moeilijker. Daar besloot de overheid om mensen uit lokale gemeenschappen op te leiden om malaria-gevallen snel te diagnosticeren en gratis te behandelen. Deze veldwerkers doen ook aan preventie en bereiken groepen mensen die anders niet met de overheid in aanraking komen, zoals illegale migranten en goudzoekers.

Goed voor toerisme

"Dat we malariavrij zijn betekent dat onze bevolking niet langer risico loopt. Het uitbannen van malaria zal bovendien positieve effecten hebben op de gezondheidszorg, de economie en het toerisme", zegt de Surinaamse minister Ramadhin van Volksgezondheid.

"Tegelijkertijd moeten we alert blijven als we deze status willen behouden. We moeten de nodige maatregelen blijven nemen om te voorkomen dat malaria terugkomt", aldus de minister.

Inclusief Suriname zijn er wereldwijd nu 47 landen en gebieden die volgens de WHO malariavrij zijn.

 


Copyright © 2006-2025 - www.ramonpieper.nl